sociaal werk

Vrouwenwerking


SISP heeft de traditie van het aanbieden van microkredieten (spaarsystemen) en coördineert vele zelfhulp-microkredietgroepen in de gemeenten rond Vizhinjam. Vrouwen krijgen opstartfondsen van SISP om een bedrijf te starten. Eerst moeten ze aantonen dat zij in staat zijn een bedrijfje te runnen door gedurende een jaar een spaarbedrag opzij te zetten. Eveneens moeten ze aantonen dat ze een beroep kunnen uitoefenen zoals het maken van kleding, supermarkten uitbaten, drogen van vis, enz, en/of groothandelgoederen kopen om ze te verkopen in het dorp voor een kleine winst. Vrouwen komen wekelijks samen om hun spaargeld te verzamelen en te storten op de bankrekening van de groep. De leden zijn zeer coöperatief, ze verdienen extra inkomsten en de groepen ontwikkelen zich verder. Van hun spaargeld kunnen de groepsleden lage rente-leningen bekomen voor het onderhoud van de woning en/of schoolkosten.


De vrouwen leren besparen en met een lopende rekening om te gaan. Hun spaargeld kan worden gebruikt in tijden van nood. In de traditionele Indiase samenleving, werd weinig aandacht besteed aan de positie van de vrouw (gemiddeld 50% van de Indiase vrouwen is analfabeet). Alcoholisme, prostitutie, en AIDS zijn ernstige problemen die de Indiase overheid niet ernstig neemt. Onze projecten versterken het gevoel van eigenwaarde van de vrouwen die wij helpen, zodat ze de wereld positiever kunnen benaderen met meer kracht en zelfvertrouwen.

Extra projecten :


Een opleiding alfabetisering die in de dorpen zelf gegeven wordt (in moslim area ‘s is het deze vrouwen niet toegestaan hun dorp te verlaten).

SISP begeleidt momenteel 10 alfabetiseringsgroepen.


Het aanleren van sociale weerbaarheid.

SISP richt voor de vrouwen maandelijks bewustmakingsklassen in rond prangende items

(sociale weerbaarheid, leiderschap, hygiëne en kinderopvoeding, besmettelijke ziektes, enz.)

Sociale zorg voor de allerarmsten


De allerarmsten blijven vaak verstoken van hulpverlening (vooral medisch).


Voor hen wordt indivueel bekeken wat kan gedaan worden.  (lees meer...)